In 2020, Cognition teamed up with Climate Care to offset our total annual emissions and becoming Carbon Neutral for the first time. In the same year, the company committed to stay proactive, adopting and developing more sustainable remediation methodologies, selection of materials and energy sources we use, reducing the need for offset element of our emissions. Our long-term goal is to continue improving efficiency and minimise emissions from our routine site and office operations across the board.
carbon swatch back
carbon tree
A zero carbon company
carbon swatch back
carbon tree
A zero carbon company
curve

News

header example
downarrow

Cannon Wharf - putting the 'green' into Greenland Place

12 October 2016

Cognition completes the remediation of Parcel 2 at Cannon Wharf in Lewisham, part of Barratt London's new development of luxury residential apartments, Greenland Place. An emphasis is placed on the reuse of suitable materials on site as an example of sustainable remediation practices.

Cognition was selected to carry out remediation and drainage works at Cannon Wharf in Lewisham, part of Barratt London’s new development of luxury residential apartments, Greenland Place. The area of the site which was remediated by Cognition, Parcel 2, was previously occupied by the Cannon Wharf Business Centre which was demolished to slab level prior to Cognition commencing the remediation work. Earlier site investigations indicated elevated concentrations of lead, PAHs and TPH within the made ground, posing a potential risk to human health and the environment.

Five hotspots of elevated TPH contamination were also identified within the soil associated with redundant underground storage tanks and drainage infrastructure. The main objective of the remediation work was to maximise the reuse of soil on site, thereby reducing the need for off-site disposal and hence reducing costs. Cognition prepared a remediation strategy which was subsequently approved by the London Borough of Lewisham and the Environment Agency.

The site was divided into a coordinate grid plan, enabling the grid validation to be carried out methodically. The entire site was dug to a reduced level and all structures and associated hotspots of contamination were excavated. All excavated material was screened, as specified in the material management plan, to determine whether it could be reused on site as backfill or required disposal. All grid squares were successfully validated prior to backfill and a total of 1233m3 of crushed concrete and 3462m3 of soil was reused on site, substantially minimising disposal costs for the client.

Cognition also delivered a significant saving for the client by designing and installing a stabilised pile mat, negating the need to import crushed concrete.

By maximising re-use and minimising disposal, Cognition has delivered a truly sustainable project whilst addressing the risks to both human health and the environment.

cannon.jpg cannon3.jpg cannon wharf  4.jpg
small transparent gif for site construction purposes